Boudewijn van Milligen Bielke Vernissage

Vernissage ten huize Boudewijn van Milligen Bielke

Vernissage tentoonstelling
Boudewijn van Milligen Bielke
vrijdag 21 december 2018 aanvang 16.00 uur tot 18.00 uur

De alledaagse werkelijkheid te boven
Er is niets gewoon aan het werk (en naam) van Boudewijn van Milligen Bielke, het is allemaal extraordinair. Het is outsider art wat Boudewijn maakt in zijn huis. Vroeger heette het l’art brut. Een benaming bedacht door kunstenaar, kunstkenner en ook handelaar in o.a. champagne Jean Dubuffet. Champagne brut is onbewerkte wijn, oorspronkelijk, authentiek dus. Dat is dan ook wat er met art brut is bedoeld. Heden ten dage is dit soort van werk outsider art gaan heten en je kunt er goed mee typeren met wat we gaan zien al was het alleen al omdat we de kunst van Boudewijn in zijn eigen woning en werkplaats aantreffen, buiten een museum. En er is nog meer outside in de vormgeving van Boudewijn. Hij ziet kans om de meest cliché zaken als afschuwelijke vormgegeven paddenstoelen en andere pure kitsch tot fraaie composities samen te voegen. Ook de dagelijkse gebruiksvoorwerpen zijn in een compositorisch geheel opgenomen. Neem de boeken. Wij zetten die op een plank al dan niet in een bepaalde volgorde, bij Van Milligen Bielke niet. Daar vormen ze gestapeld een massieve wand als een achtergrond decor in zijn woning.

Foto  D. Javu van Agentschap Muiderschans

Iemand die een paar foto s van zijn interieur zag, vond het maar een verwarrend geheel. ‘Zou er niet in kunnen leven’, zei hij. Ook die beleving maakt zijn werk tot dat van een outsider. En is dat niet ook een belangrijk kenmerk van kunst, dat het verwarring sticht?! Wie bij Boudewijn op bezoek komt kan zich voelen alsof hij in Florence is. In die stad staan veel gebouwen met een overvloed aan fraaie afbeeldingen op de plafonds waarop je niet uitgekeken raakt. Waan u in Florence – laat u eventueel verwarren, maar raak het zichtspoor niet kwijt. Concentreer u op een onderdeel en ontdek bijvoorbeeld in zijn keuken de fruitmand die grotendeels gevuld is met namaak groente en fruit met on top echte groente alles tezamen in een helder compositorisch kleurrijk geheel. Kunst in eet- en oneetbare vorm, de werkelijkheid verfraaid. En daarmee kom ik op een ander outsider kenmerk van Boudewijns werk

Foto  D. Javu van Agentschap Muiderschans

Dingen die wij dagelijks gebruiken geven we een functionele (opberg)plaats. Bij hem is dat anders. Daar op de plank waar je alleen maar pannen zou verwachten is een verscheidenheid aan objecten toegevoegd. Zo iets doet alleen een kunstenaar. Volgens mij is Van Milligen Bielke verveeld door het gewone, het alledaagse. Om het toch boeiend voor zichzelf te maken heeft hij alles met alles vermengd in een vorm die hem bevalt. Ook in zijn werkplaats zien we hetzelfde. De zaagmachine is omringd door ogenschijnlijk loshangende voorwerpen die dienen als decoratie. Eigenlijk zie je allemaal installaties. Boudewijn van Milligen Bielke is niet alleen meester in het maken van vele dingen. Hij is ook meester in het vermengen van de alledaagse wereld, een werkelijkheid waar hij zich graag boven uit torent.